onsdag den 14. november 2007

En planetarisk tåge


Ligesom andre energiproducenter kan Solen ikke fortsætte i al evighed, den vil løbe tør for brændstof om ca, seks milliarder år. I slutningen af sit liv vil den begynde at lyse kraftigere og samtidig vil den vokse; lysstyrken vil blive 6000 gange større end nu og dens overflade vil opsluge Jorden.

Efter en kort ustabil periode, hvor Solen blæser sin overflade ud i rummet og danner en planetarisk tåge, stopper al energiproduktion. De indre dele falder sammen, ophedes stærkt og Solen går på pension som hvidglødende dværgstjerne. Efterhånden vil den hvide dværg afkøles, først bliver den rød og derpå udslukkes den som en sort dværg.

Stoffet der blæstes ud i rummet vil med tiden indgå i nye stjerner med nye planeter omkring.


Håndværker - colic-help - skateboard - area51 - fartjoke

torsdag den 1. november 2007

Vind en tur til New York

Med Maltesers Kan du vinde en tur til New York. Du skal bare indsende en video, der viser hvordan du indtager dine chokolader, eller hvad du ellers bruger dem til: De kan jo også bruges til pygmæ-bowling og andet pigesjov. Det kan i øvrigt også være ganske sundt at finde noget andet at bruge dem til. Jeg har selv lige forsøgt at køre en hel pose ned - den går bare ikke, selvom de er lette og luftige.

Solpletantallet

Solpletantallet og dermed udsendelsen af stof varierer; den vigtigste periode i variationen er på 11 år, men den overlejres af andre, således har der været tidspunkter hvor der var få solpletter, selv når de var flest. Den sidste periode med meget lille aktivitet var omkring år 1700, en periode der ofte kaldes den lille istid.

For øjeblikket er der stor aktivitet, måske er det derfor Jordens gennemsnitstemperatur stiger og ikke på grund af drivhusgasserne.
Når det udslyngede stof når Jordens magnetfelt bliver det fanget; feltet fører stoffet hen mod Jordens magnetpoler og her bremses det i atmosfæren. Opbremsningen joniserer luften og der dannes det smukke Nord- eller Sydlys.

Håndværker - colic-help - skateboard - wtc7 - illusion

Biografpremiere d 9/11-07

Resident Evil: Extinction. Vold, blod, action, undeads, eksplosioner og motorkøretøjer i hæsblæsende tempo er hvad vi kan forvente at lægge øjne og ører til, når filmen rammer de danske lærreder. På deres hjemmeside kan du se en trailer fra filmen. Du kan også downloade diverse småting til din desktop, hvis du ønsker.
Resident Evil Extinction

kun de yderste dele af Solen ses

Fra Jorden kan kun de yderste dele af Solen ses, og det viser sig at den har en urolig overflade; store varme gasbobler stiger hele tiden op, afgiver deres varme og synker kolde ned i det indre igen.
Mellem boblerne er store mørke områder, de såkaldte solpletter, de skyldes kraftige lokale magnetfelter. Felterne forhindrer de varme bobler i at stige op, derfor er områderne lidt koldere end resten af overfladen og ser sorte ud.
Omkring solpletterne holder det kraftige magnetfelt på "solstoffet", men mellem dem er "huller" hvorfra stof strømmer ud; stoffet forstyrrer vores magnetfelt og klima hvis det rammer Jorden. Det sker at to solpletters magnetfelter støder sammen, så udløses mægtige eksplosioner (flares), med energiudladninger svarende til mange millioner atombomber.


Håndværker - colic-help - skateboard - kina - taliban

onsdag den 31. oktober 2007

Bloggerwave.com

Bloggerwave.com har et budskab som er: Tjen penge på din blog!
Spidser du ører? Jeg tjener penge på dette indlæg, og der vil komme flere til. Hver gang du ser en artikel der afsluttes med nedenstående kasse: "sponsored by bloggerwave", vil du vide at jeg har tjent penge på at skrive det. Det bliver det imidlertid ikke mindre ærligt af, da jeg må skrive hvad jeg vil, og stadig blive betalt så længe jeg opfylder nogle få krav: bla. at indsætte nedenstående link, som du i øvrigt bør klikke på hvis det lyder som noget for dig?

bloggerwave

mandag den 8. oktober 2007

solen


Vor nærmeste stjerne, og den eneste der kan ses om dagen, blev dannet for 4,5 milliard år siden. Solsystemet opstod da en roterende interstellar sky, skabt af tidligere stjernegenerationer, faldt sammen; i skyens centrum udviklede sammentrækningen varme og Solen dannedes. I nærheden af varmen samlede de stenfyldte indre planeter sig bl.a. Jorden, yderst i skyen fortættedes lette gasser og samlede sig i de store gasplaneter bl.a. Jupiter og Saturn.
Da temperaturen i centrum af skyen var kommet op på ca. 15 millioner grader, og stoftætheden var blevet stor nok, begyndte de kerneprocesser, der siden har været ansvarlige for Solens energiproduktion.

Håndværker - colic-help - skateboard - cambodia - egypt

tirsdag den 25. september 2007

Har Janni Oddset?


Kender du Janni? Hende den søde, uden begreb om fodbold (eller sport i almenhed for den sags skyld) overhovedet? Hende den søde der heller ikke brokker sig når drengerøvene indtager fjernsynet, og forhindrer hende i at se næste afsnit af "Top Idiot", men i stedet sidder og syr lidt på maskine - tavst?

www.derersaamegetkvinderikkeforstaar.dk

tirsdag den 28. august 2007

Kuiper Bæltet

Uden for planeten Neptun er en mængde objekter kaldet Kuiper Bæltet, Det første af dem blev opdaget i 1930 og blev kaldt planeten Pluto fordi man troede at den hørte til familien af planeter. Siden er en mængde lignende objekter fundet og i dag ved man at de ikke er dannet samtidig med planeterne. Bæltet er talerkenformet og strækker sig fra 30 til 100 AU (=middelafstand mellem solen og jorden = 149,6 × 106 km) fra Solen, mange af de kortperiodiske kometer kommer herfra. Legemerne er isede og af størrelsen 2000 km og nedefter. Muligvis tilhører Neptuns største måne Triton også disse objekter, og er indfanget af planeten, den bevæger sig rundt om Neptun i en bane der er modsat de andre større måner vi kender i solsystemet og det tyder på at den er dannet på en anden måde, tilsvarende er en del af de mindre måner sikkert indfangne Kuiper Bælte Objekter.


Håndværker - colic-help - skateboard - islam - tsunami

onsdag den 22. august 2007

ZERO

Så er den gal igen.
Coke zero, real taste , zero sugar... life as it should be..?
Sukkerfrie produkter, som påstår at smage lige så godt, identisk, eller måske endda endnu bedre end originalen, plejer at smage absolut tåbeligt.
Denne gang er jeg dog i tvivl om hvorvidt jeg rent faktisk kan smage forskel.
Og så kender jeg da nogle stykker, som godt kunne trænge til at gå over til sukkerfri cola.
også selvom 100 kg på jorden tilsvarer sølle 38 kg på mars.



Coke zero


fredag den 17. august 2007

Afstandene i solsystemet.

Hovedformålet med astronomien er at finde menneskets plads i Kosmos. En væsentlig opgave i den forbindelse er, at finde afstandene til de forskellige astronomiske objekter.
Størrelsen af Jorden og afstanden til Månen.
De ældste og stadig ofte benyttede metoder bygger på trigonometri (trekantsgeometri). Jordens størrelse blev, efter at græske filosoffer var blevet overbevist om, at Jorden er en kugle, målt af Eratosthenes o. 250 f. Chr. Han konstaterede, at Solens kulminationshøjde i Aleksandria og Syrene i Ægypten var forskellig, og udfra den kendte afstand mellem byerne fandt han ret nøjagtigt Jordens omkreds.
Nogenlunde på samme tidspunkt lykkedes det Aristarchos fra Samos at måle afstanden til Månen; den er så tæt på Jorden, at den har en målelig parallakse1), ca. to månediametre for en basislinie lig jordradien.
En endnu nøjagtigere måling af måneafstanden fandt Hipparchos fra Nikæa o. 150 f. Chr.; udfra varigheden af måneformørkelser lykkedes det at beregne radius i månebanen. Han fik måneafstanden til ca. 30 jorddiametre.
Solafstanden.
Ptolemæus beregnede o. 150 e. Chr., på grundlag af Aristarchos målinger, at afstanden til Solen var 19 gange større end Månens afstand. Metoden, som Ptolemæus benyttede, går ud på at bestemme vinklen mellem Sol og Måne i det øjeblik, der er halvmåne (med vinklen Jord, Måne og Sol på 90 grader kan man nemt beregne afstanden fra Jorden til Solen). Da det ved observation er uhyre svært at konstatere det nøjagtige tidspunkt for halvmåne, er metoden usikker, og den afstand Ptolemæus fik er omregnet til nutidigt mål ca. 8 mill. km.
I de næste par tusind år fandtes ikke bedre metoder, men i senmiddelalderen blev måleudstyret udviklet så meget af bl.a. Tycho Brahe, at Kepler med samme metode kunne angive en solafstand på 23 mill. km.

Parallaksemålinger i Solsystemet.
Kepler, som troede på det Copernianske system med Solen i midten (heliocentrisk), fandt på grundlag af Tycho Brahes observationer de tre love, der er opkaldt efter ham, og som bestemmer planeternes bevægelser. Især den tredje lov er af interesse:
omløbstiden2/middelafstanden3 er det samme for alle planeterne, og da omløbstiderne kan bestemmes nøjagtigt, kan planeternes relative middelafstande beregnes.
Normalt angiver man middelafstandene i enheden AU (astronomical unit), som er middelafstanden mellem Jorden og Solen. En anden måde at udtrykke en AU er med solparallaksen, som er den vinkel, i hvilken jordradien ses fra Solen.
Keplers love betyder, at hvis man kan måle én afstand fra Jorden til en planet med et jordisk mål, kan man finde længden af en AU med jordiske længdeenheder. Da planeterne er langt væk, kræver denne måling en lang basislinie af kendt længde samt samtidige målinger af sigteretningen til planeten fra hver ende af basislinien.
For at bestemme en præcis basislinie må man kende Jordens størrelse. Den bestemte franskmanden Pichard i 1669 ved at måle kulminationshøjderne for en række stjerner fra hver ende af en nøjagtig opmålt strækning i Frankrig. Han fandt, at en grad på jordoverfladen svarede til 111,2 km.
Allerede tre år efter organiserede den kendte astronom Cassini en ekspedition, ledet af Jean Richer til Cayenne i Sydamerika. Formålet var samtidigt at måle den ganske lille parallakse planeten Mars udviser, når man ser den på baggrund af fiksstjernerne fra Paris og Cayenne. Man fandt afstanden til Mars, og Cassini fik derved en solparallakse på 9,5" (buesekund)2), eller en AU svarende til ca. 139 mill. km eller 11000 jorddiametre.
Samtidige astronomer har ikke umiddelbart taget Cassinis værdi til sig, og den har selvfølgelig også været behæftet med en vis usikkerhed. Newton angiver f.eks. 10,5" for solparallaksen i sin bog "Principia".
Planeterne Merkur og Venus har parallakser, der er målelige, da de er tæt ved Jorden. Det er så heldigt, at de en sjælden gang bevæger sig ind foran Solen, og deres position kan så måles med solen som baggrund. To forskellige observatører vil se planeterne bevæge sig i lidt forskellige baner hen over solskiven, og kender observatørerne deres indbyrdes afstand, kan afstanden til planeten beregnes.
Den mest velegnede planet er Venus, da den er nærmest, og derfor har størst parallakse, men desværre passerer Venus kun sjældent Solen. Der var Merkurpassager i 1677 og 1690. På dem kan astronomer have målt, selvom parallaksen, der skulle måles, var ganske lille: ca. 14" for en basislinie lig jordradien, og Merkurs skive på ca. 11". I 1690 udgav Christian Huyghens bogen "Traité de la Lumière". Heri angiver han en solafstand på 12000 jorddiametre. Vor hjemlige astronom Ole Rømer foretrak denne solafstand - eller mere nøjagtigt 11984 jorddiam - i sine beregninger.
Først i 1761 og i 1769 kom en Venuspassage. Det var bl.a. passagen i 1769, som var skyld i, at James Cook blev sendt til sydhavet på opdagelsesrejse. Desværre var den en skuffelse, da det viste sig, at Venus var vanskelig at måle på, fordi dens atmosfære gør planetskiven diffus.
Mange andre astronomer målte på Venuspassagen; bl.a. kan nævnes, at finnen Anders Johan Lexell, der sammen med Leonard Euler opholdt sig i Sct. Petersborg, udsendte ekspeditioner og fik pæne resultater.
Fra Danmark blev en ekspedition under ledelse af østrig-ungareren Maximillian Hell udsendt til Vardøhus, hvorfra passagen blev observeret d. 3. juni.
Senere er nøjagtige solafstande fundet ved parallaksemetoden anvendt på asteroider, f.eks. af Galle i 1875. Galle målte på asteroiden Flora og fik en solparallakse på 8,9".
I dag måles afstande i solsystemet ved fysiske metoder (radarekko), det giver en nøjagtighed på få km.


1)Parallaksen for et objekt er den lille forskel i sigteretningen til objektet, man kan iagttage fra to forskellige steder. De to steders forbindelseslinie kaldes basislinien.
2)1" er 1/60 af 1/60 af en grad. Hullet i en tokrone ses i denne vinkel på 1 km afstand.


Håndværker - colic-help - skateboard - nuts - commersial

tirsdag den 7. august 2007

Sony Ericsson, W580i

W580i fra Sony Ericsson er en skridttæller.
Nej, det er faktisk en mobiltelefon, men den Kan tælle dine skridt. Den er samtidig en walkman, så hvis du er ude og løbe en tur, i takt til musik, kan du nemt få at hvide, hvor mange beat slag der er i det pågældende nummer. Bare pas på at du ikke kommer til at aktivere "shake control" samtidig, for så skifter den nummer, hver gang du tager et skridt... - ha, men den ser vild ud!

Sony Ericsson w580i



MERE BANG

Det er de varme omstændigheder, og udvidelsen der har givet betegnelsen "Big Bang" til de tidligste tider. Det var ingen egentlig eksplosion2), det var en pludselig dannelse af stof, rum, tid og naturlove. Grunden til dannelsen kendes ikke, og debatteres ivrigt mellem naturvidenskabsmænd, men en egentlig skaber er der dog ikke fundet spor af (hvem skulle i givet fald have skabt skaberen?).
Om den første brøkdel af første sekund af Universets historie kan fysikerne ikke sige meget, energitætheden var større end ved de voldsommeste eksperimenter, der er udført her på Jorden, og derfor kendes fysikken ikke (der findes selvfølgelig flere teorier). Men da temperaturen efter et sekund var dalet til ca. 10 mia. °C dannedes protoner, neutroner og elektroner3).
Efter et par minutter var temperaturen ca. 1 mia. °C og protoner og neutroner kunne klistre sammen til atomkerner, der dannedes tunge brintkerner og heliumkerner, de overskydende protoner er almindelige brintkerner. Nu gik nogle hundrede tusind år hvor temperaturen yderligere faldt og først da den var 3000° kunne atomkernerne indfange elektronerne og danne neutrale atomer. Her stammer mikrobølgestrålingen fra.

2)Det er kun tilsyneladende galakserne fjerner sig fra hinanden, i virkeligheden er det rummet der udvider sig, galakserne ligger stort set stille.

3)Disse partikler kaldes elementarpartikler, fordi de opfattes som universets byggesten. Man opdagede dog i 1960'erne at protoner og neutroner består af de endnu mindre quarker.


Håndværker - colic-help - skateboard - shortstories - creation

torsdag den 2. august 2007

Masterseek.com

Masterseek.com is a search engine that connects businesses 2 businesses. The largest of its kind by the way! Are your company looking for new business partners? Give it a go at masterseek.com. You can choose from 45 million companies located in 75 different countries. See their company profiles and contact details as well uploading your own - so that other companies can find YOU if you have got what they are looking for!

masterseek

Big Bang

Kosmologien er læren om universet som helhed dets struktur og udvikling. Den grundliggende iagttagelse indenfor moderne kosmologi var at galakserne fjernede sig fra os, og at det skete med hastigheder der voksede med deres afstand. Det er indlysende, at det betyder at de så må have været meget tættere på hinanden engang i fortiden. Ved at regne på universets udvidelse kommer man til at alt stof var samlet samme sted for 10-20 mia. år siden. Jo mindre plads universets energi havde, jo varmere var det, det tidlige univers var mange milliarder af grader varmt.
I slutningen af 1960'erne blev opdaget, at vi modtager en intens mikrobølgestråling fra alle retninger. Senere har det vist sig at denne stråling svarer til, at rummet har en temperatur på ca. 3° over det absolute nulpunkt1). Strålingen må stamme fra en tid hvor afstandene i universet var 1000 gange mindre end i dag og hvor temperaturen derfor var 1000 gange højere. For netop da universets temperatur kom ned under 3000° blev det gennemsigtigt, før var det fyldt med elektrisk ladede partikler, som vekselvirkede stærkt med strålingen.

1)Temperaturen er et mål for molekylerne i stoffets gennemsnitshastighed. Da der findes en mindstehastighed (0 km/timen), må der også være en mindstetemperatur, "det absolute nulpunkt", som svarer til - 273,15° Celsius.


Håndværker - colic-help - skateboard - nano - gimleskate

tirsdag den 31. juli 2007

Den manglende masse.

Stjernerne bevæger sig rundt om galaksernes centre, jo hurtigere en stjerne bevæger sig jo tungere må galaksen være, for at kunne holde stjernen i kredsløb. Man kan altså måle massen af galakser ved at undersøge hastighedsfordelingen blandt dens stjerner.
Men her er astronomerne stødt ind i et stort problem, galaksernes masse er omkring ti gange højere end massen af de stjerner og gasskyer vi kan se. Hvad den manglende masse skyldes vides ikke, men der er gættet på alt fra eksotiske partikler (som ikke kendes fra jordisk højenergifysik) og til utallige sorte huller i miniformat.

Galaksernes fordeling.
Galakserne klumper sig sammen i hobe. I vor lokale hob er ca. tyve medlemmer, heraf er tre spiralgalakser (Mælkevejen, M-31 og M-33) og en række små uregelmæsige galakser. Galaksehobene er ikke jævnt fordelt i rummet, man finder store områder hvor der ingen hobe er. Universet ligner mest sæbeskum, med galakser dér hvor sæbehinderne er og store tomme bobler imellem. Grunden til at Universet har den opbygning kendes ikke.


Håndværker - colic-help - skateboard - superbad - burnout

mandag den 30. juli 2007

Afstanden til galakserne.

I begyndelsen af det tyvende århundrede opdagede astronomerne en type variable stjerner, der ikke blot udsendte meget energi, men hvor lysstyrken og deres periode hang sammen, de blev kaldt cephider. Tidligt i 1920'erne lykkedes det at fotografere cephider i M-31, og ved at måle deres periode kunne man nu finde deres samlede lysudsendelse. Denne kunne så sammenlignes med deres lysstyrke set fra Jorden, og dermed kunne afstanden findes, for jo længere væk en lyskilde er jo svagere ses den. Det viste sig at M-31 var over to mill. lysår væk, og dermed langt fra vor Mælkevej. Tidligere havde mange regnet M-31 for en gaståge i Mælkevejen.

Hubbels Lov.
Siden er afstanden til mange galakser målt på tilsvarende måde. Når galakser er meget fjerne, kan selv cephider ikke identificeres, og andre metoder til afstandsbestemmelse må bruges. En af de mest brugte metoder i dag er supernovaer, de gigantiske eksplosioner der afslutter tunge stjerners tilværelse. Energiudsendelsen ved disse begivenheder er ret ens og en sammenligning med supernovaens tilsyneladende lysstyrke giver afstanden til galaksen, som rummer novaen. Med denne metode kan afstande på op til ca. fire mia. lysår måles.
Om et objekt nærmer sig eller fjerner sig kan måles ved, at se om det lys vi modtager er mere blåt eller mere rødt end det skulle være3). Og det har vist sig at de fjerne galakser bevæger sig væk fra os med hastigheder der vokser jo fjernere de er, det kaldes Hubbels lov. Med den kan endnu fjernere galaksers afstand måles, man måler rødforskydningen, og får direkte afstanden.

3)Det kaldes Dopplerforskydningen og kendes fra f.eks den lyd, der kommer fra en bil; står man i vejkanten vil billydens tone være højere når den nærmer sig og lavere når den fjerner sig. Lys er bølger, og en lysgiver der nærmer sig ser ud som den udsender lys med højere frekvens (blåforskudt), når den fjerner sig ses lyset med en lavere frekvens (rødforskudt).


Håndværker - colic-help - skateboard - fart - boom

søndag den 29. juli 2007

mælkevejen

Mælkevejen

Vor egen galakse, Mælkevejen, har fået sit navn, fordi den strækker sig som et hvidt uregelmæsigt bånd hen over stjernehimlen. Den ser dog kun sådan ud fordi solsystemet ligger inden i den; udefra ligner den billedet, som forestiller vor nabogalakse M-311) i stjernebilledet Andromeda.
Vor galakse er en stor spiral af stjerner (ca. 100 mia.), som måler ca. 100000 lysår2) i diameter og har en tykkelse på 10000 lysår på midten og 700 lysår længere fra rotationsaksen. Solen ligger ca. 30000 lysår fra centrum og er 225 mill. år om at fuldføre et omløb.
Da vi befinder os inde i galaksen ser vi mange stjerner når vi ser på himlen i galaksens plan, ser vi derimod ud i rummets dybder er der ikke så mange stjerner at se. Stjernerne i galaksens plan vil flyde sammen for det blotte øje og vise sig som et svagt lysende bånd, men med en lille håndkikkert vil myriader af sole kunne ses.

Dens centrum

I Mælkevejens centrum er et sort hul som indeholder 2,6 mill. solmasser på et område mindre end 10 lysminutter2a) (ca. afstanden fra Jorden til Solen). Billedet til højre viser de inderste dele af vor galakse og dets sidelængde er 10 lysår, centrum er den orange kugle til venstre for midten. Billedet er optaget i røngtenstråling af Chandra X-ray Observatory. Andre galakser har også et stort sort hul i deres centrum.
Der er opdaget en stjerne i kredsløb om Mælkevejens centrum, den har en langstrakt bane og en omløbstid på 15 år. Den er kun 17 lystimer2b) fra centrum når den er nærmest og dens hastighed er da 5000 km/sek (det er disse målte størrelser der gør at man kan beregne hullets masse). Stjernens kredsløb vil efterhånden blive mindre og når den når ind til en mindsteafstand på ca. 2-3 lystimer vil tidevandskræfter rive den i stykker og dens stof vil i en skive hvivle ind mod hullet. Mens stoffet hvivler ind vil gnidning opvarme stoffet til meget høje temperaturer og der udsendes gammastråling, til sidst forsvinder stoffet i det sorte hul.
I modsætning til andre tunge sorte huller, der er opdaget, er vort hul meget stille så for øjeblikket er der ikke meget stof som falder ned i det. I røngten-stråling blusser det dog lidt op flere gange hver dag og udfra strålingen kan beregnes at Mælkevejens sorte centerhul sluger hvad der svarer til en gennemsnits komet om dagen (en beskidt snekugle med en diameter på ca. en km.). Så for øjeblikket er der ikke ret meget stof i nærheden af det, men radiostråling i dets nærhed viser at tidligere har det været mere livligt og det vil det sikkert blive igen.

1)Man møder ofte betegnelsen M og et nummer på stjernekort. Det stammer fra en liste over tågeagtige objekter på himlen, som franskmanden Messier fra 1771-84 fik offentliggjort. Formålet var at andre astronomer ikke skulle tage fejl af disse tåger og kometer, som var meget populære objekter på den tid.
2)Et lysår er den længde et lysglimt bevæger sig på et år, ca. 9,5 *1012 km.

2a)Et lysminut er den længde et lysglimt bevæger sig på et minut, ca. 17987550 km.

2b)En lystime er den længde et lysglimt bevæger sig på en time, ca. 1079253000 km.


Håndværker - colic-help - skateboard - boblazar - harlekin

KOSMOS

Har du nogensinde spekuleret over hvor små vi er?
Selvfølgelig - hvem har ikke det? Men har du VIRKELIG tænkt over det? Og har du nogensinde fået et, bare NÆSTEN, realistisk svar?

Tag med på en rejse fra jorden universets yderste (kendte) grænse...

MILKY WAY AND BEYOND

Kraftfuldt, ikke sandt?



Håndværker - colic-help - skateboard - g - g - e - w - a