tirsdag den 7. august 2007

MERE BANG

Det er de varme omstændigheder, og udvidelsen der har givet betegnelsen "Big Bang" til de tidligste tider. Det var ingen egentlig eksplosion2), det var en pludselig dannelse af stof, rum, tid og naturlove. Grunden til dannelsen kendes ikke, og debatteres ivrigt mellem naturvidenskabsmænd, men en egentlig skaber er der dog ikke fundet spor af (hvem skulle i givet fald have skabt skaberen?).
Om den første brøkdel af første sekund af Universets historie kan fysikerne ikke sige meget, energitætheden var større end ved de voldsommeste eksperimenter, der er udført her på Jorden, og derfor kendes fysikken ikke (der findes selvfølgelig flere teorier). Men da temperaturen efter et sekund var dalet til ca. 10 mia. °C dannedes protoner, neutroner og elektroner3).
Efter et par minutter var temperaturen ca. 1 mia. °C og protoner og neutroner kunne klistre sammen til atomkerner, der dannedes tunge brintkerner og heliumkerner, de overskydende protoner er almindelige brintkerner. Nu gik nogle hundrede tusind år hvor temperaturen yderligere faldt og først da den var 3000° kunne atomkernerne indfange elektronerne og danne neutrale atomer. Her stammer mikrobølgestrålingen fra.

2)Det er kun tilsyneladende galakserne fjerner sig fra hinanden, i virkeligheden er det rummet der udvider sig, galakserne ligger stort set stille.

3)Disse partikler kaldes elementarpartikler, fordi de opfattes som universets byggesten. Man opdagede dog i 1960'erne at protoner og neutroner består af de endnu mindre quarker.


Håndværker - colic-help - skateboard - shortstories - creation