torsdag den 22. juli 2010

Ofre

Bare en anden tænkte faktorer, der gør debatten mere vanskeligt (eller interessante). Uanset om vi føler, at vi kommer fra en position af styrke eller en svag position påvirker, hvordan vi debat. Mange af os, for en eller anden grund føler, at vi er i en svag position (selv om vi mener, at vi er til højre) og se os selv som 'de undertrykte' eller som ofre.
I Christian tankegang, stærk den fastsætter deres liv for de svage - som modelleret i sidste ende af Jesus. Dette hjælper debat i almindelighed, fordi der er en stilhed, der hjælper os til at lytte til hinanden. For eksempel. Når den traditionelt stærke 'mandlig stemme "falder til ro til at lytte til den traditionelt svagere" kvindelige stemme i et møde
Der er to områder, hvor jeg er klar over muligheden for, at alle ser sig selv som undertrykte eller ofre. Den ene er af samme køn diskussion. De der mener, at homoseksuelle handlinger er 'syndige' befinder sig i et mindretal i samfundet (hvor love og politisk korrekthed er til støtte for homoseksuel adfærd) og så se sig selv som ofre. De, der ønsker kirken til at acceptere homoseksuelle adfærd befinder sig for at være i mindretal i kirken samfund og dermed også se sig selv som ofre. Det betyder, at ingen af parterne er villige til at ofre, eller at give slip for øjeblikket, fordi den aldrig er offer, der fastsætter sit liv. Betyder det mening?
Det andet område, hvor dette forekommer - og det vil forekomme mere som vi går videre, vil jeg tro - er mellem sorte og hvide i (kirke) diskussioner. Sorte mennesker er historisk undertrykte, mange ikke har den uddannelse af deres hvide kammerater, og de ser sig selv som ofre. Hvide mennesker, på den anden side er et meget lille mindretal i en repræsentativ gruppe og er klar over, at hvis en vare skal stemmes om, og afstemningen går race, at deres kultur og praksis er og vil blive truet. Så de også, ser sig selv som ofre.
Jeg er ikke sikker på, hvad løsningen er til dette. Fordi jeg tror, at vi kan ende op med grib spise grib situationer!
Forhåbentlig kan Gud løfte os over dette!