torsdag den 4. juni 2009

'Lost' musik instrument genskabt

Den Lituus er en lige horn måling 2.4m med en blussede udgangen

Ny software har gjort det muligt for forskerne at genskabe en længe glemt musikinstrument kaldet Lituus.

Den 2.7m (8.5ft) lange trompet-lignende instrument blev spillet i det antikke Rom, men det faldt ud af brug omkring 300 år siden.

Bachs motet (a choral musikalske sammensætning) "O Jesu Kristi, meins lebens licht " var et af de sidste stykker musik skrevet for Lituus.

Nu, for første gang, det 18. århundrede sammensætning har været spillet som det burde have været hørt.

Forskere fra Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) og universitetet i Edinburgh har samarbejdet om undersøgelsen.

Udføres af Schola Cantorum Basiliensis (SCB) den Lituus udarbejdet en piercing trompet-lignende lyd interleaving med vokal.

Indtil nu har ingen havde en klar idé om, hvad dette instrument set eller lød som.

Men forskere på Edinburgh Universitet udviklet et system, der satte dem i stand til at udforme den Lituus fra den bedste gæt af dens form og række noter.

Resultatet var en 2.4m (8ft)-lange tynde straight horn, med en blussede klokke ved udgangen.

Hårdt at spille

Det er et tungt instrument med et begrænset tonal række, der er svært at spille. Men spillede godt, det giver Johann Sebastian Bach's motet en Spøgeriet føler, der ikke kan gengives ved hjælp af moderne instrumenter.

Softwaren blev oprindeligt udviklet af en ph.d.-studerende Dr. Alistair Braden at forbedre konstruktionen af moderne messing instrumenter.

Men dr Braden og hans vejleder professor Murray Campbell, blev kontaktet af en schweizisk-baserede musik Conservatoire med speciale i tidlig musik, Schola Cantorum Basiliensis, for at hjælpe dem genskabe Lituus - selv om ingen i live i dag har hørt, spillet eller endda oplevet en billede af denne glemte instrument.

SCB gav Edinburgh team deres ekspert tanker om, hvad Lituus kan have været gerne i form af noterne det er produceret, dets tonal kvalitet, og hvordan det kunne have været spillet.

De er også forudsat tværsnit diagrammer over instrumenter, som de menes at være de samme som Lituus.

Genopbygningen kunne have været fremstillet i Bachs tid

"Den software, der anvendes disse data til at udforme en elegant, brugbart instrument med den nødvendige akustiske og tonal kvaliteter, " siger Professor Campbell.

"Det vigtigste var at sikre, at det design, vi genereret ville ikke blot sund ret, men ser ret så godt. "

Han tilføjede: "afgørende, at det endelige design produceret af den software, kunne have været foretaget af en producent i Bachs tid uden for meget besvær. "

SCB har nu brugt Edinburgh's designs at bygge to identiske eksempler på lang mistet instrument.

Begge blev anvendt i en eksperimentel udførelsen af "O Jesu Kristi, meins lebens licht " i Schweiz tidligere på året.

Skrevet af Bach i 1730rne, er det tænkt, at dette er nu det eneste stykke musik i eksistensen, der angiver anvendelsen af Lituus - og har næsten helt sikkert ikke er blevet udført ved hjælp af dette instrument siden Bachs tid.

"Avancerede computermodeller software har en stor rolle at spille i den måde vi laver musik i fremtiden, " kommentar Professor Campbell.

Softwaren også åbner mulighed for, at messing instrumenter kunne skræddersyede tættere på behovene hos de enkelte aktører i fremtiden - catering nærmere for de forskellige behov i jazz, klassisk og andre spillere over hele verden.