onsdag den 14. november 2007

En planetarisk tåge


Ligesom andre energiproducenter kan Solen ikke fortsætte i al evighed, den vil løbe tør for brændstof om ca, seks milliarder år. I slutningen af sit liv vil den begynde at lyse kraftigere og samtidig vil den vokse; lysstyrken vil blive 6000 gange større end nu og dens overflade vil opsluge Jorden.

Efter en kort ustabil periode, hvor Solen blæser sin overflade ud i rummet og danner en planetarisk tåge, stopper al energiproduktion. De indre dele falder sammen, ophedes stærkt og Solen går på pension som hvidglødende dværgstjerne. Efterhånden vil den hvide dværg afkøles, først bliver den rød og derpå udslukkes den som en sort dværg.

Stoffet der blæstes ud i rummet vil med tiden indgå i nye stjerner med nye planeter omkring.


Håndværker - colic-help - skateboard - area51 - fartjoke

torsdag den 1. november 2007

Vind en tur til New York

Med Maltesers Kan du vinde en tur til New York. Du skal bare indsende en video, der viser hvordan du indtager dine chokolader, eller hvad du ellers bruger dem til: De kan jo også bruges til pygmæ-bowling og andet pigesjov. Det kan i øvrigt også være ganske sundt at finde noget andet at bruge dem til. Jeg har selv lige forsøgt at køre en hel pose ned - den går bare ikke, selvom de er lette og luftige.

Solpletantallet

Solpletantallet og dermed udsendelsen af stof varierer; den vigtigste periode i variationen er på 11 år, men den overlejres af andre, således har der været tidspunkter hvor der var få solpletter, selv når de var flest. Den sidste periode med meget lille aktivitet var omkring år 1700, en periode der ofte kaldes den lille istid.

For øjeblikket er der stor aktivitet, måske er det derfor Jordens gennemsnitstemperatur stiger og ikke på grund af drivhusgasserne.
Når det udslyngede stof når Jordens magnetfelt bliver det fanget; feltet fører stoffet hen mod Jordens magnetpoler og her bremses det i atmosfæren. Opbremsningen joniserer luften og der dannes det smukke Nord- eller Sydlys.

Håndværker - colic-help - skateboard - wtc7 - illusion

Biografpremiere d 9/11-07

Resident Evil: Extinction. Vold, blod, action, undeads, eksplosioner og motorkøretøjer i hæsblæsende tempo er hvad vi kan forvente at lægge øjne og ører til, når filmen rammer de danske lærreder. På deres hjemmeside kan du se en trailer fra filmen. Du kan også downloade diverse småting til din desktop, hvis du ønsker.
Resident Evil Extinction

kun de yderste dele af Solen ses

Fra Jorden kan kun de yderste dele af Solen ses, og det viser sig at den har en urolig overflade; store varme gasbobler stiger hele tiden op, afgiver deres varme og synker kolde ned i det indre igen.
Mellem boblerne er store mørke områder, de såkaldte solpletter, de skyldes kraftige lokale magnetfelter. Felterne forhindrer de varme bobler i at stige op, derfor er områderne lidt koldere end resten af overfladen og ser sorte ud.
Omkring solpletterne holder det kraftige magnetfelt på "solstoffet", men mellem dem er "huller" hvorfra stof strømmer ud; stoffet forstyrrer vores magnetfelt og klima hvis det rammer Jorden. Det sker at to solpletters magnetfelter støder sammen, så udløses mægtige eksplosioner (flares), med energiudladninger svarende til mange millioner atombomber.


Håndværker - colic-help - skateboard - kina - taliban